Imádom a jénait, nagyon sűrűn használom, mert szaftos marad benne az étel és nem kell őrizgetni, ráadásul bármit csinálhatok főzés közben. :)
Egy aranyszabály van!
Az jénai edény használata előtt, nem szabad felmelegíteni a sütőt!
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Hozzávalók:
- 700 g csirke alsó-, vagy felső comb (alsóból ez 5-6 db)
- 200 ml tejszín (lehet laktózmentes is)
- 100 g sajt (lehet laktózmentes is)
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 g bulgur
- 300 ml víz
- só
- bors
Jó, ha van otthon:
- Közepes jénai tál (vagy magasabb falú tepsi, amit alufóliával fedj le)
- Kis lábas fedővel
Elkészítés:
A jénai aljában eloszlatok 1 csapott evőkanál sót és ízlés szerint borsot (a tejszínen és a szafton keresztül a hús így is "ízesedik", nem kell egyesével fűszerezzem). Megpucolom a fokhagymát, azt is a jénaiba teszem. Mehetnek bele a csirkecombok is, a tetejükre só és bors, majd erre öntöm a tejszín. Ráteszem az edényre a tetejét és mehet be a sütőbe. Légkeveréses fokozatra állítom, 200 ºC-ra. Ha elérte a hőfokot 45 percig sütöm.
Amíg sül a hús, lereszelem a sajtot, félreteszem. Előkészítem a bulgurt is, 150 g-ot kimérek, ezt a lábosban kétszer átmosom és 300 ml vizet öntök hozzá (mindig ilyen aránnyal dolgozom, vagyis a vízből dupla annyi kell, mint a bulgurból), majd félre teszem ezt is.
Ha megsült a hús (letelt a 45 perc), kiveszem a sütőből, óvatosan leveszem az edény tetejét (vigyázok nehogy megégessen a gőz). Ráteszem a combokra a sajtot és tető nélkül visszateszem őket a sütőbe, hogy a sajt még megolvadjon és rápiruljon a combokra.
Közben odateszem főni egy csipet sóval a bulgurt. Forrástól számított 5 percig főzöm, párszor megkeverem, de nem kell folyamatosan. Ha elkészült, leveszem a tűzhelyről és lefedem, majd így hagyom 10-15 percre.
Ha a sajt rásült a csirkére (isteni az illata, mint mindennek, ami sajttal készül), kiveszem és tálalom a bulgurral. :)
Jó étvágyat hozzá! :)