Receptjeim Nektek

Brown sugar

Brown sugar

Chilis bab egyszerűen

2020. március 30. - girlinnavyblue

img_20200329_161757.jpg

A karantén készleteket is fel kell használni egyszer, a chilis bab pedig tökéletes konzerv alapanyagokkal is. :)

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Hozzávalók (4 személyre):

  • 400 g darált vegyes marha- és sertéshús mix (illetve önmagában is bármelyik jó)
  • 1 db kukorica konzerv
  • 1 db vörösbab konzerv
  • 1 db fehérbab konzerv
  • 1 db paradicsom konzerv (héj nélküli)
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál csemege pirospaprika
  • chili (friss vagy szárított)
  • bors

img_20200329_153327.jpg

Elkészítés:

A kukorica- és bab konzerveket egy nagyobb szűrőbe teszem, hogy a levük lecsöpöghessen, majd kicsit át is mosom őket csapvíz alatt és félreteszem.

img_20200329_153655.jpg

A vöröshagymát és fokhagymát is felaprítom, majd az olajat egy nagyobb serpenyőben felmelegítem. Ha felmelegedett, hozzáadom a vöröshagymát, amit  kb. 1 percig párolok, majd mehet hozzá a fokhagyma is. Addig kevergetem és figyelem, amíg a vöröshagyma üveges nem lesz, majd rászóróm a pirospaprikát és vigyázok, nehogy megégjen a paprika, mert akkor megkeseredik. 

img_20200329_155507.jpg

Ha jól elkeveredett a paprika, hozzáadom a húst, amit sózok, borsozok. Többször megkeverem, hogy egységesen süljön át. A chili kis részét felaprítom, majd a húshoz teszem. Egyenlőre csak keveset, mert ha még nem lesz elég erős, tudom pótolni, de ha túl erős lesz, már nehéz javítani rajta.

Ha a hús kellően átsült, hozzáadom a paradicsomkonzervet és a spatulával a serpenyőben kisebb darabokra nyomom az egész paradicsomokat. Kevergetve megvárom, amíg összerottyan, majd hozzáadom a korábban lecsöpögtetett kukorica- és babkeveréket. Megkóstolom és, ha kell adok még hozzá sót, chilit vagy borsot.

img_20200329_160445.jpg

Kb. 5 percig főzöm együtt őket, így jobban összeérnek az ízek és már tálalhatom is.

Ez olyan étel, aminek jót tesz, ha várunk vele kicsit, vagyis ha kibírjuk, hogy ne azonnal essünk neki, akkor pihentetés után még ízletesebb lesz, ahogy az ízek igazán jól összeérnek.

Én sose tudok várni, nem bírok ellenállni az illatának és azonnal nekiesem!

Te melyik tábort erősíted? Kibírod, hogy ne egyél belőle rögtön? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://brownsugar.blog.hu/api/trackback/id/tr7515570706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gevlekte Salamander 2020.04.01. 11:29:05

Ez a magyaros verzió.
Az igazihoz ez áll közelebb: a darált húst olívaolajon szárazra pirítjuk, majd felöntjük kevés sörrel, azzal is pároljuk. Utána beletesszük a passatát és a babot (csak vöröset) esetleg a kukoricát. Felrottyantjuk, közben fűszerezzük sóval (óvatosan, mert a bab is sós), borssal, római köménnyel és kevés fokhagymával, lime levet spriccelünk hozzá, chilit teszünk bele, ízlés szerint. Mehet bele egy nagyon-nagyon kis csipet fahéj is. A végén pedig egy csapott ek. kakaóport vagy egy kocka keserű étcsokit keverünk bele. Jó étvágyat!

motoroskonyhaja 2020.04.02. 10:59:43

@Gevlekte Salamander: Egyetértünk! Ez egy nagyon-nagyon magyaros verzió (kukorica, szárított chili, a római kömény teljes hiánya, stb.), aminek köze nincs a chili con carne ételhez, de ezt ismerik itthon (gyanítom, hogy itthon a legtöbb ember ezt hiszi "chilis babnak"). Olyan ez, mint az itthoni "kínai" büfék kínálata: a legtöbb magyar azt hiszi ez a kínai konyha, pedig ott nem is ismerik ezeket az ételeket :) . Csokival én is szeretem, de nekem a kávés a kedvencem. Mutatom én hogy csinálom:
motoroskonyhaja.blog.hu/2013/10/01/chili_ami_tenyleg_ut

girlinnavyblue 2020.04.02. 11:09:51

Így van, ez nem az eredeti, igazi chili con carne. :) De ez a recept nem is annak készült. ;) Köszönöm tippeket, ezeket is kipróbálom majd! :)
süti beállítások módosítása