Nekem ez az egyik kedvenc hétvégi reggelim. Most viszont szinte bármelyik reggel "hétvégi". ;)
Mivel kell kicsit pihennie, így érdemes a tésztát már előző este összeállítani, hogy reggel már szinte csak sütni kelljen. Ennyi a trükkje. ;)
Elkészítési idő: 10 perc + min. 2 óra pihentetés + 20 perc
Hozzávalók (4 személyre):
- 200 g liszt
- 20 g porcukor
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 150 ml tej (lehet laktózmentes is)
- 2 db tojás
- 40 g olvasztott vaj (lehet laktózmentes is)
- 1 db tojásfehérje (pihentetés után!)
- kevés napraforgó olaj (sütéshez)
- lekvár, juhar szirup, Nutella, friss gyümölcs... (tálaláshoz) :)
Jó, ha van otthon:
- konyhai papírtörlő
- spatula vagy vékony fakanál a forgatáshoz
- kézi habverő
- gépi habverő (botmixer habverője is jó, de akár a korábbi kézi is)
- palacsintasütő (vagy serpenyő)
Elkészítés:
A lisztet, porcukrot, sót és sütőport összeöntöm, elkeverem, hogy mindenhol egységesen jusson a sütőporból. Hozzáadom a tejet, tojásokat, olvasztott vajat (fontos, hogy ne legyen forró) és kézi habverővel összekeverem, hogy szép sima masszát kapjak. Frissentartó fóliával letakarom és a hűtőbe teszem kb. 2 órára, de egy éjszakára is maradhat.
Pihentetés után a tojásfehérjét kemény habbá verem (ha fejjel lefelé fordítom, akkor is a helyén kell maradjon a hab).
3 részletben spatulával a tésztához adom a habot, szépen lassan adagolva, hogy egyre lazább legyen a tészta. A habot nagy, lassú mozdulatokkal keverem a tésztába, hogy a hab " ne törjön össze", csak belekeverjem. Akkor jó, ha nincsenek már kis fehér foltok.
Egy lapos tányérba kevés olajat öntök és ebbe mártom a konyhai papírtörlőt, majd kikenem a palacsintasütőt. Nekem ez jött be legjobban, hogy ne használjak túl sok olajat, de mégis mindenhová jusson az olajból.
Közepes lángon felmelegítem a serpenyőt és úgy adagolom a tésztát, hogy egyszerre 3 palacsinta elférjen. Nem kell túl sok tészta egyszerre, mert különben összenőnek, vagy nem fognak teljesen átsülni. Mindkét oldalukat szép világos barnára sütöm és egymásra halmozom őket, így tálalásig melegek maradnak.
Tálaláshoz lekvár, juhar szirup, Nutella vagy friss gyümölcs is tökéletes. Nekem a házi narancslekvárom jött be legjobban. :)
Mindig elfogy utolsó darabig, így nem tudom, hogy meddig lehet tárolni. :)
Nálatok is kedvenc lett? :)