Receptjeim Nektek

Brown sugar

Brown sugar

Skót (fürj)tojás édesburgonyával

2020. március 28. - girlinnavyblue

pixlr_20200328223100083_v02.jpg

Húsvétra, jeles alkalomra, kihívásnak vagy csak felesleges 2 óra eltöltésére is ajánlom. Hogy miért? Mert pepecses, sok türelem kell hozzá, némi kézügyesség sem árt, de minden percet megér!

Egy jó skót tojás akkor az igazi, ha belül még nem keményedett meg a tojássárgája és finom krémes marad (nem nyers, csak krémes). Természetesen az eredeti recept tyúktojást ír, de én sokkal jobban szeretem fürjtojással, mert így kisebb, gusztább és finomabb is lesz. :)

Elkészítési idő: 2-3 óra (minden a fürjtojásokon múlik)

Hozzávalók a skót tojáshoz (2 személyre):

  • 400 g darált marhahús
  • 9 db fürjtojás (illetve tartalékba lehet még 2-3 db-bal számolni)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál friss petrezselyem (vagy 1 csapott teáskanál szárított)
  • 1 ág rozmaring (vagy fél teáskanál szárított)
  • 1 teáskanál dijoni mustár (ha nincs jó a sima is)
  • 1 csapott evőkanál só
  • bors

Panírozáshoz és sütéshez:

  • liszt
  • 2 db (tyúk) tojás
  • zsemlemorzsa (átszitált vagy bolti)
  • napraforgó olaj (bő olajban való sütéshez)

Körethez:

  • 3 db édesburgonya
  • kevés olívaolaj
  • só 
  • bors

Jó, ha van otthon:

  • fokhagyma nyomó
  • frissen tartó fólia
  • sütőpapír
  • edény, aminek a fala egy serpenyőnél magasabb
  • kislyukú fém szűrő, amivel ki tudod venni az olajból a tojásokat

img_20200328_143117.jpg

Elkészítés:

A 3 édesburgonyát megpucolom és hasábokra vágom, egy akkora tálba teszem, ahol meg tudom majd forgatni. Sózom, borsozom és kevés olíva olajjal meglocsolom, majd megforgatom a tálban. Egy lapos tepsit kibélelek sütőpapírral és eloszlatom benne a hasábokat és félreteszem őket.

img_20200328_153832.jpg

A húshoz hozzáadom a sót, borsot (ízlés szerint) és a mustárt. A fokhagyma gerezdeket megpucolom és fokhagymanyomóval összezúzom, a húshoz adom. Ha friss zöldfűszerekkel dolgozom, akkor a rozmaring leveleket leszedem az ágról, és petrezselyem szálakkal együtt felaprítom (ha szárított fűszerekkel dolgozom, "csak" kimérem őket) és szintén a húshoz adom. Az egészet kézzel vagy villával jól összekeverem, hogy egységes masszát kapjak. Minél simább (krémesebb) a massza, annál finomabb lesz a végeredmény és könnyebb lesz formázni is a húst.

img_20200328_144345.jpg

Kisebb lábasba vizet engedek és felforralom, ezalatt egy tálba hideg vizet engedek, akár jégkocka is mehet bele (ebbe veszem ki a kész tojásokat majd, hogy ne főjenek túl). Ha már forr a víz, kisebb lángra veszem (ne bugyogjon annyira) és óvatosan beleteszem a megmosott tojásokat. 2 percig főzöm őket és amint letelik ez az idő, át is emelem a hideg vízbe. Pár perc alatt lehűlnek annyira, hogy a héját kiskanállal megkocogtatva feltörjem őket (a tompább vége felől szoktam a csúcsa felé haladni). DE óvatosan, mert a tojások még lágyak belül! :) A megtört tojásokra friss hideg vizet engedek és 4-5 percre magára hagyom.

img_20200328_150039.jpg

És most jön az igazán pepecses rész. Le kell szedni nagyon óvatosan a héjukat. Ez türelemjáték.
Szintén a tompább végéről indulok és szépen lassan haladok. Ha több tojást is megfőztem, mint amennyi kell, úgy van pár tartalékom. :)

Fontos, hogy csak olyan tojás lesz jó a végén, ami egyben marad, de ha kicsit hiányzik a fehérjéből az nem gond!

Ezután levágok egy kisebb frissen tartó fóliát, hogy azon dolgozzak a hússal (így nem fog letapadni a pultra). A húst 9 felé veszem, egy adag kb. annyi, amennyi belefér a tenyerembe lazán összecsukva. Ezt kézzel kilapítom és egy tojást a közepére helyezek.

img_20200328_152309.jpg

Nagyon óvatosan a hússal körbebugyolálom és ahol a végek összeérnek, összecsípem a széleket, hogy teljesen befedje a tojást. Megpróbálom kicsit formázni még, hogy mindenhol egyenletes legyen a hús vastagsága (egyenletesen süljön majd át).

img_20200328_153909.jpg

Tipp: Ha több hús maradna (ahogy nekem is - 2 tojás pucolás közben elesett...), érdemes kisebb húsgolyókat formáznunk. Panírozva és kisütve ezek is nagyon finomak lesznek! Ha nem szeretnénk ennyit pepecselni a skót tojással, ez külön fogásként is elkészíthető! :)

img_20200328_155116.jpg

Közben beteszem az édesburgonyát a sütőbe és 200 ºC fokon megsütöm, ami nagyjából egyszerre fog elkészülni a tojásokkal.

3 tányérba előkészítem a panírozáshoz a lisztet, a felvert tyúktojást és a zsemlemorzsát, aztán bepanírozom a "hústojásokat" és bő olajban 6-7 perc alatt kisütöm őket. (Az olaj ne legyen túl forró, mert akkor csak megég a panírt és a hús nyers marad, illetve jobb több adagban sütni, hogy ne hűljön le hirtelen az olaj.)

Érdemes azonnal tálalni, mert ahogy a tojás főzésénél, ha nem vigyázok, akkor most a sütést követően is "túlfőhetnek" belül a tojások. A tálalásban biztos ügyesebbek vagytok, ezen még igyekszem csiszolni. ;)

img_20200328_163042.jpg

Ha az édesburgonya időzítésével nem szeretnél bajlódni, saláta köretet is választhatsz, azzal is isteni lesz ez a fogás. :)

Kinek mennyit fejlődött a türelme? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://brownsugar.blog.hu/api/trackback/id/tr2315567064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gevlekte Salamander 2020.03.30. 12:22:15

A helyesírással gondok vannak... Pl. a tojásnak héja van és nem hélya, egybeírás-különírás, stb. Bocsi, de muszáj volt szólnom.

girlinnavyblue 2020.03.30. 12:50:55

@Gevlekte Salamander: Te jó ég! :O És tényleg! Köszönöm, hogy szóltál!
Az utolsó javító mentésem úgy látszik elszállt és az én szemet sem szúrta ki minden. :(
Tanulság nekem is, hogy mindent kétszer ellenőrizzek le még élesítés után is!

Attilajukkaja 2020.04.01. 13:00:56

@girlinnavyblue:
Hogy tudod ilyen szépen megpucolni a fürjtojást lágy belsővel? Én vért szoktam izzadni vele.
És én is szoktam fürjtojásból készíteni a skót tojást, vagy S méretű tyúktojással. És darált afrikai harcsából is nagyon finom (húshagyó keddre).

girlinnavyblue 2020.04.01. 13:16:58

@Attilajukkaja: Köszönöm szépen, nagyon jól esik és igazi elismerésnek veszem egy gyakorlott embertől. :) Próbálom minél jobban "betörni" a héját, amíg még egészben van és nekem ez a hideg vizes áztatás hozta meg a fordulatot. Utána a körmömmel (nem műköröm) próbálok alányúlni a héjnak. Ha nagyon nem akarja az igazságot és félő, hogy a tojásfehérje is beszakad, akkor visszateszem a hideg vízbe "gondolkodni". :D
Ez a halas verzió is nagyon jól hangzik, biztos isteni. :)

Attilajukkaja 2020.04.01. 13:29:57

@girlinnavyblue:
Köszi a hidegvizes ötletet! Én is lehűtöm vízben a tojást főzés után, de valószínűleg nem eléggé hosszan. Legközelebb kipróbálom a tanácsodat!
És igen, a tieid nagyon szépek lettek. A sajtgolyóid is. :o)

girlinnavyblue 2020.04.01. 13:43:04

@Attilajukkaja: Köszönöm! :)
Drukkolok, hogy összejöjjön (akár jégkocka is mehet a vízbe)! Ha sikerül és nem felejted el, szólj majd, kíváncsi vagyok rá! :)
süti beállítások módosítása