Szeretem ezt a receptet, mert ezzel megvan a napi zöldségbevitelem, gyors, egyszerű, felmelegít és jól is lakok tőle. Ami valljuk be ebben a hideg időben a legjobbkor jön.
Elkészítési idő: kb. 30-40 perc
Hozzávalók (4 személyre):
- 500 g friss (vagy fagyasztott) brokkoli
- 2-3 dkg vaj (lehet laktózmentes is)
- 400 ml víz
- 200 g szeletelt bacon
- 200 ml tejszín (lehet laktózmentes is)
- bagett (lehet elősütött is)
- só
- bors
- szerecsendió (őrölt)
Jó, ha van otthon:
- 2-3 literes edény
- friss szerecsendió és hozzá való reszelő vagy őrlő
- botmixer
Elkészítés:
Ha elősütött bagetted van csak otthon, akkor már most melegítsd elő a sütőt és készítsd elő a bagettet. Ha felmelegedett a sütő (kb. 180 °C) mehetnek is be - előírás szerinti időre (kb. 15 perc) - és, ha már aranybarna, vedd ki őket.)
Ha friss brokkolival készítem, a brokkolit megmosom, felvágom kisebb darabokra, sőt a torzsáját is megtisztítom és azt is felvágom, félre teszem kicsit őket. Kimérem előre a vizet.
Abba az edénybe, amiben a leves fog készülni, beleteszem a vajat, közepes lángon felolvasztom. Az olvasztott vajhoz hozzáadom a brokkolit, kb. fél percig "pirítom" a vajon, közben egyre élénkebb lesz a színe. Ezután a kimért vízzel felöntöm, megsózom és addig főzöm, amíg meg nem puhulnak a brokkolik (spatulával/ fakanállal is el tudom őket vágni).
Ha fagyasztott brokkolival készítem, akkor abban az edénybe beleteszem amiben a leves készül és hozzá adom a kimért vizet, a vajat és a sót. Közepes fokozaton addig főzöm, amíg meg nem puhulnak a brokkolik. :)
Amíg fő a brokkoli a szeletelt bacont serpenyőben, közepes fokozaton ropogósra sütöm. Ha jó minőségű, akkor kevesebb vizet tartalmaz, így kevésbé fog fröcskölni (micsoda illata van, hmmm...). A megsült szeleteket konyhai papírtörlővel "kibélelt" tányérra teszem, hogy felesleges zsír lecsöpöghessen róla.
Ha megfőtt a brokkoli, leveszem a tűzhelyről, és botmixerrel simára turmixolom, még így forrón. Majd hozzáadom a tejszínt és elkeverem az egészet. Ízlés szerint mehet bele a (frissen) őrölt szerecsendió, bors és, ha kell még só. És már kész is!
Jó felmelegedést! :)