Nincs ötleted mit főzz ebédre miközben otthonról dolgozol? Ha még bevásárlás előtt állsz, ezeket a hozzávalókat ne hagy ott a boltban! ;)
Hozzávalók: kb. 15 db sajtgolyóhoz
- 30 dkg reszelt sajt (lehet laktózmentes is)
- 1 tojás
- 1-1,5 evőkanál liszt
- só
- kevés szerecsendió (őrölt)
- napraforgó olaj (sütéshez kb. 4-5 cm magas legyen az edényben)
Jó, ha van otthon:
- sajtreszelő (ha le kell még reszeld a sajtot)
- friss szerecsendió és hozzá való reszelő vagy őrlő
- edény, aminek a fala egy serpenyőnél magasabb
- kislyukú fém szűrő, amivel ki tudod venni az olajból a golyókat
Elkészítés:
A reszelt sajtot (trappista, edami, gouda, füstölt, bármilyen félkemény sajt jó), a tojást, csipetnyi sót, kevés szerecsendiót (nagyon jól érződik benne, óvatosan az adagolással!) és a lisztet összegyúrom, hogy egységes masszát alkosson, majd kb. dió nagyságú golyókat formázok belőle.
Az olajat felmelegítem és tesztelem, hogy mikor éri el a sütéshez megfelelő hőfokot (kis maradék sajtdarabot beledobok és, ha sistereg, akkor jó lesz). Ha az olaj felmelegedett, érdemes egyszerre kevesebb golyót sütni, így nem fog túlságosan lehűlni az olaj, a golyók pedig szépen felpuffadnak és nem fognak összeragadni.
Érdemes sütés közben megmozgatni őket (az elején lehet picit le is tapadnak), majd, ha az olaj tetejére feljönnek és aranybarnák lesznek, akkor már el is készültek, mehetnek a papírtörlővel "kibélelt" tányérra lecsöpögni.
FIGYELEM! Közepes teljesítményen legyen a tűzhely, mert, ha túl forró az olaj, a golyók csak megégnek, így nem fognak teljesen átsülni és megnőni.
Én szeretem magában és majonézzel is, de aki kicsit tartalmasabbra vágyik, annak tartármártással és rizzsel ajánlom. :)
Nektek hogy sikerült? :)