Receptjeim Nektek

Brown sugar

Brown sugar

Kakaó likőrös szeder szuflé

Légies boldogság

2021. augusztus 16. - girlinnavyblue

A szeder szerzon kellős közepén szerintem ez a tökéletes desszert! A színe gyönörű, könnyű, gyömölcsös, a likőr pedig ad neki egy csipet kakós pikantériát.

img_20210814_082156_352_1.jpg


Elkészítési idő: kb. 30-40 perc

Hozzávalók (2-3 személyre):

  • 100 g szeder (vagy erdei gyümölcs)
  • 50 ml víz
  • 50 g porcukor (átszitálva)
  • 2 tojásfehérje
  • vaj, a formák kikenéséhez (lehet laktózmentes is)
  • 1 teáskanál kakaó likőr (jó hozzá szeder vagy erdei gyümölcs likőr is)
  • 1 púpozott teáskanál zabliszt

Jó, ha van otthon:

  • szuflé forma (2-3 db)
  • fém tál
  • kisebb lábas
  • szilikon spatula
  • gépi habverő (botmixer habverője is jó, de akár a korábbi kézi is)
  • szita

Elkészítés:

A zablisztet kis tálkában csomómentesre keverem a likőrrel.

A szedret megmosom, egy kis lábasban a vízzel összeforralom, közben (amennyire csak lehet) szétnyomkodom. A levéből egy keveset a lisztes elegyhez adok (hőkiegyenlítés), amit simára keverek és visszaöntök a szederhez. Addig főzőm, amíg be nem sűrűsödik. Ezt a masszát sűrű szitán átszűröm, hogy a magokat felfogjam és félre teszem hűlni.

Közben a sütőt hőlégkeveréses módban, 180 ºC-ra melegítem. (Jobb, ha a sütő melegszik fel hamarabb, mintha a tészta várna a sütőre.) Ezalatt a tojásfehérjékből (gépi habverővel) kemény habot verek úgy, hogy közben a porcukrot kanalanként adagolom a tojáshoz (ha fejjel lefelé fordítom, akkor is a helyén kell maradjon a hab és szépen ki kell fényesednie). A habot 3-4 részben óvatosan a szederhez adom/ beleforgatom vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. Akkor jó, ha már nincsenek benne kis fehér foltok.

A keveréket színültig a formákba öntöm, a szélét körben az ujjammal körbehúzom, hogy az emelkedés egyenletes legyen. Kb. 10 percig sütöm és forrón, porcukorral meghintve (illetve friss gyümölccsel) tálalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://brownsugar.blog.hu/api/trackback/id/tr6516662222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása