A szeder szerzon kellős közepén szerintem ez a tökéletes desszert! A színe gyönörű, könnyű, gyömölcsös, a likőr pedig ad neki egy csipet kakós pikantériát.
Elkészítési idő: kb. 30-40 perc
Hozzávalók (2-3 személyre):
- 100 g szeder (vagy erdei gyümölcs)
- 50 ml víz
- 50 g porcukor (átszitálva)
- 2 tojásfehérje
- vaj, a formák kikenéséhez (lehet laktózmentes is)
- 1 teáskanál kakaó likőr (jó hozzá szeder vagy erdei gyümölcs likőr is)
- 1 púpozott teáskanál zabliszt
Jó, ha van otthon:
- szuflé forma (2-3 db)
- fém tál
- kisebb lábas
- szilikon spatula
- gépi habverő (botmixer habverője is jó, de akár a korábbi kézi is)
- szita
Elkészítés:
A zablisztet kis tálkában csomómentesre keverem a likőrrel.
A szedret megmosom, egy kis lábasban a vízzel összeforralom, közben (amennyire csak lehet) szétnyomkodom. A levéből egy keveset a lisztes elegyhez adok (hőkiegyenlítés), amit simára keverek és visszaöntök a szederhez. Addig főzőm, amíg be nem sűrűsödik. Ezt a masszát sűrű szitán átszűröm, hogy a magokat felfogjam és félre teszem hűlni.
Közben a sütőt hőlégkeveréses módban, 180 ºC-ra melegítem. (Jobb, ha a sütő melegszik fel hamarabb, mintha a tészta várna a sütőre.) Ezalatt a tojásfehérjékből (gépi habverővel) kemény habot verek úgy, hogy közben a porcukrot kanalanként adagolom a tojáshoz (ha fejjel lefelé fordítom, akkor is a helyén kell maradjon a hab és szépen ki kell fényesednie). A habot 3-4 részben óvatosan a szederhez adom/ beleforgatom vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. Akkor jó, ha már nincsenek benne kis fehér foltok.
A keveréket színültig a formákba öntöm, a szélét körben az ujjammal körbehúzom, hogy az emelkedés egyenletes legyen. Kb. 10 percig sütöm és forrón, porcukorral meghintve (illetve friss gyümölccsel) tálalom.