Az enyhén folyós-krémes belseje a kedvencem! Nem is bonyolult, maximum egy kis gyakorlat kell hozzá, de valahol el kell kezdeni. :)
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók (2 személyre):
- 50 g teavaj (lehet laktózmentes is) + egy kevés a formákhoz
- 50 g kristálycukor
- 50 g étcsokoládé
- 1 tojás
- 1 tojásfehérje
- 1 teáskanál kakaópor + egy kevés a formákhoz
Jó, ha van otthon:
- szuflé forma (2 db)
- fém tál
- kisebb lábas
- kézi habverő
- gépi habverő (botmixer habverője is jó, de akár a korábbi kézi is)
- szita
Elkészítés:
Egy kisebb lábasba kevés vizet teszek és felforralom, közben egy fémedényt ráteszek, így vízgőz felett tudom megolvasztani az étcsokit a vajjal. Ha felolvadtak, már nem szükséges a vízgőz, de nagyon óvatosan kell levenni az edényt róla, mert könnyen megégethet a gőz!
A cukrot egy másik edénybe mérem ki. A tojásokat (csak 1 sárgája kell) szétválasztom úgy, hogy a fehérjéket már egy olyan edénybe teszem, amiben habbá tudom verni őket. A tojássárgáját a cukorhoz adom, és addig keverem (kézi habverővel), amíg ki nem világosodik a sárgája. Hozzáöntöm a cukros keverékhez a csokit és beleszitálom a kakaóport, majd az egészet elkeverem.
Közben a sütőt hőlégkeveréses módban, 180 ºC-ra melegítem. (Jobb, ha a sütő melegszik fel hamarabb, mintha a tészta várna a sütőre.)
A tojásfehérjékből (gépi habverővel) kemény habot verek (ha fejjel lefelé fordítom, akkor is a helyén kell maradjon a hab) és kisebb részekben a keverékhez adom. Spatulával nagy mozdulatokkal, óvatosan beleforgatom (ettől fog megnőni). Akkor jó, ha már nincsenek benne kis fehér foltok.
A formákat vajjal kikenem és kakaóport szórok bele, majd beleöntöm a tésztát.
Egy sütőpapíros tepsin teszem be a formákat (előfordulhat, hogy túlemelkednek és esetleg kicsit kifolynak). Sütőtől és alapanyagoktól függően érdemes kísérletezni, hogy mennyi idő alatt emelkednek és sülnek meg a szuflék. Szerintem 11 percre minimum szükség van, de most 16 perc kellett. Akkor van kész, ha szépen púposra megemelkedik a teteje (esetleg kicsit szét is reped).
Tálaláskor és az első falatoknál is vigyázzunk, mert forró!
Jó étvágyat! :)