Receptjeim Nektek

Brown sugar

Brown sugar

Csoki szuflé

Instant boldogsághormon

2020. április 01. - girlinnavyblue

img_20200401_191846.jpg

Az enyhén folyós-krémes belseje a kedvencem! Nem is bonyolult, maximum egy kis gyakorlat kell hozzá, de valahol el kell kezdeni. :)

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hozzávalók (2 személyre):

  • 50 g teavaj (lehet laktózmentes is) + egy kevés a formákhoz
  • 50 g kristálycukor
  • 50 g étcsokoládé
  • 1 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 1 teáskanál kakaópor + egy kevés a formákhoz

Jó, ha van otthon:

  • szuflé forma (2 db)
  • fém tál
  • kisebb lábas
  • kézi habverő
  • gépi habverő (botmixer habverője is jó, de akár a korábbi kézi is)
  • szita

img_20200401_180358.jpg

Elkészítés:

Egy kisebb lábasba kevés vizet teszek és felforralom, közben egy fémedényt ráteszek, így vízgőz felett tudom megolvasztani az étcsokit a vajjal. Ha felolvadtak, már nem szükséges a vízgőz, de nagyon óvatosan kell levenni az edényt róla, mert könnyen megégethet a gőz!

A cukrot egy másik edénybe mérem ki. A tojásokat (csak 1 sárgája kell) szétválasztom úgy, hogy a fehérjéket már egy olyan edénybe teszem, amiben habbá tudom verni őket. A tojássárgáját a cukorhoz adom, és addig keverem (kézi habverővel), amíg ki nem világosodik a sárgája. Hozzáöntöm a cukros keverékhez a csokit és beleszitálom a kakaóport, majd az egészet elkeverem.

collage.jpg

Közben a sütőt hőlégkeveréses módban, 180 ºC-ra melegítem. (Jobb, ha a sütő melegszik fel hamarabb, mintha a tészta várna a sütőre.)

A tojásfehérjékből (gépi habverővel) kemény habot verek (ha fejjel lefelé fordítom, akkor is a helyén kell maradjon a habés kisebb részekben a keverékhez adom. Spatulával nagy mozdulatokkal, óvatosan beleforgatom (ettől fog megnőni). Akkor jó, ha már nincsenek benne kis fehér foltok.

img_20200401_185437.jpg

A formákat vajjal kikenem és kakaóport szórok bele, majd beleöntöm a tésztát.

img_20200401_185932.jpg

Egy sütőpapíros tepsin teszem be a formákat (előfordulhat, hogy túlemelkednek és esetleg kicsit kifolynak). Sütőtől és alapanyagoktól függően érdemes kísérletezni, hogy mennyi idő alatt emelkednek és sülnek meg a szuflék. Szerintem 11 percre minimum szükség van, de most 16 perc kellett. Akkor van kész, ha szépen púposra megemelkedik a teteje (esetleg kicsit szét is reped). 

Tálaláskor és az első falatoknál is vigyázzunk, mert forró! 

Jó étvágyat! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://brownsugar.blog.hu/api/trackback/id/tr6415560766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása